0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Ajurvédska strava

Ajurvédska strava predstavuje základnú časť tzv. ajurvédskeho liečebného procesu. Tento spôsob liečiteľstva podporuje známy výrok, že sme tým, čo jeme. To znamená, že ak sa stravujeme zdravo, nejeme potraviny, ktoré nám škodia a neprejedáme sa, tak je aj naše telo zdravé a silné.

Ak však konzumujeme všetko, čo nám príde pod ruku bez rozmyslenia, jeme v nepravidelných intervaloch a vo veľkom množstve, cítime sa zle a nevedome si vytvárame priestor pre vznik chorôb. Kombináciou potravín si vytvárame silu nášho metabolizmu.

Ak je naša tráviaca energia, nazývaná ako „agni“ (oheň), robustná a silná, vytvárame si zdravé tkanivá, efektívne eliminujeme odpadové produkty z tela a vytvárame si ľahkú a jemnú esenciu zvanú „ojas“. Ojas predstavuje zdroj našej vitality, je základom jasného vnímania, fyzickej sily a odolnosti.

Na druhej strane, ak je naša tráviaca energia slabá, trávenie neúplné a spomalené, dochádza k hromadeniu toxínov, zvaných „áma“. Tvorba ámy poskytuje živiny pre baktérie a kvasinky. Títo „votrelci“ sa napokon množia, usadzujú sa v črevách a postupne prenikajú do krvi, odkiaľ napádajú ostatné orgány.

Na posilnenie trávenia sú veľmi vhodné koreniny. Každá správna ajurvédska strava by preto mala obsahovať koreniny a korene akými sú zázvor, rímsky kmín, kurkuma, kardamon, koriander, škorica, fenykel či horčičné semienka. Vyhýbať by sme sa mali rafinovaným a chemicky spracovaným druhom potravín, akými sú biela múka a cukor a potravinovým aditívam, medzi ktoré patria konzervanty a farbivá.

Preferovať by sme mali predovšetkým vegetariánsku stravu. Ide o „čistú“ potravu, ktorá podporuje vnútorný pokoj a lásku, odstraňuje škodlivé látky z tela a vyrovnáva všetky tri energetické dráhy – dóše. Ajurvédske stravovanie vychádza z delenia potravín na základe šiestich chutí – slanej, sladkej, kyslej, horkej, ostrej a trpkej. Je dôležité, aby bolo všetkých šesť chutí prítomných v každom jedle. Vedie to k nášmu uspokojeniu, lepšiemu tráveniu a zabezpečujeme si tým prísun všetkých potrebných živín.

  • Sladká chuť „madhura“predstavuje element vody a zeme. Harmonizuje energetickú dráhu Vatta a Pitta a zvyšuje Kaphu. Sladká chuť vyživuje naše tkanivá, zlepšuje náladu a zvyšuje energiu. Jej prebytok však spôsobuje obezitu, cukrovku a depresiu.Medzi potraviny so sladkou chuťou patrí mlieko, smotana, mäso, ryby, cukor, med, ryža, cestoviny, pšenica, ale aj ovocie a zelenia ako mrkva, či cvikla. Z korenín sem patrí bazalka, fenikel.
  • Slaná chuť „lavana“je tvorená prvkami vody a ohňa. Vyrovnáva Vattu a zvyšuje Pittu a Kaphu. Slaná chuť podporuje tvorbu slín, zabezpečuje vlhkosť a stimuluje trávenie. Jej nadmerné množstvo však spôsobuje starnutie pokožky, vyrážky, žalúdočné vredy, šedivenie vlasov a vysoký krvný tlak. Môže viesť aj k obezite.Medzi slané jedlá patrí morská soľ, sójová omáčka a niektoré druhy rýb.
  • Kyslá chuť „amla“ predstavuje prvok zeme a ohňa. Slúži na harmonizáciu Vatty a zvyšovanie Pitty a Kaphy. Kyslá chuť podporuje trávenie, vstrebávanie živín do tela, zlepšuje bystrú myseľ, posilňuje zmyslové orgány a pozitívne pôsobí na funkcie srdca. Pri jej nadbytku sa prejavuje pálením záhy, vredmi a zápalmi. Môže spôsobovať opuchy či svrbenie.Medzi kyslé potraviny patrí jogurt, ocot, kyslá smotana, citrusové plody, zavárané uhorky, alkohol, zemiaky a koreniny ako rasca a koriander.
  • Pálivú chuť „tikta“tvorí element ohňa a vzduchu. Slúži na harmonizáciu Kaphy. Pálivá alebo štipľavá chuť podporuje chuť do jedla a efektívne stimuluje metabolizmus. Zlepšuje krvný obeh a sústredenie a pôsobí ako prevencia proti zápche. Odstraňuje z tela toxíny a pomáha zabíjať vírusy a baktérie. Nadmerný príjem štipľavých jedál však spôsobuje vredy a zápaly a môže viesť až ku kožným chorobám a závratom.Do skupiny štipľavých potravín patrí cesnak, cibuľa, horčica, zázvor, salsa, reďkovka a z korenín tu má zastúpenie čili a čierne korenie.
  • Trpká chuť „kashaya“je stvorená z prvkov zeme a vzduchu. Vyrovnáva Pittu a Kaphu a zvyšuje Vattu. Znižuje v tele množstvo hlienu a má antiseptické účinky. Taktiež znižuje krvácanie, potenie a zabraňuje hnačke. Jej nadmerné množstvo spôsobuje predčasné starnutie a nepravidelnosť srdečného rytmu. Môže byť aj príčinou plynatosti a oslabeného organizmu. Medzi trpké potraviny patria brusnice, granátové jablko, brokolica, karfiol, kapusta, šošovica, petržlen, fazuľa a z korenín šafrán, kurkuma.
  • Horká chuť „katu“predstavuje spojenie elementu vzduchu a etéru. Harmonizuje Kaphu a Pittu. Horké potraviny pomáhajú vyplaviť z tela toxíny a zabíjajú vírusy v tele. Posilňujú aj náš imunitný systém. Majú prečisťujúci účinok a znižujú horúčku. Nadmerná konzumácia horkých potravín môže spôsobiť dehydratáciu a úbytok kostnej drene či spermií. Horké potraviny reprezentuje špenát, kel, rebarbora, zeler a z korenín senovka grécka.

Ajurvédska diéta pristupuje ku každému jednotlivcovi individuálne. Každý z nás má v sebe tri základné energetické dráhy – „dóše“ v rozličnom pomere, a preto máme rôzne potreby aj vlastnosti. Vhodná strava sa preto vyberá na základe ročného obdobia a individuálnych vlastností každého jedinca.

Diéta Pitta je úplne odlišná ako diéta Kapha a Vatta. Ľudia typu Pitta majú silný metabolizmus, a preto je pre nich vhodná vlažná až chladná strava s kombináciou sladkej, horkej a trpkej chuti. Naopak by mali obmedziť slanú, kyslú a štipľavú chuť.

Kapha diéta je určená ľuďom, ktorí nepotrebujú veľa jedla. Ľudia typu Kapha potrebujú teplú a ľahkú stravu, keďže majú slabú tráviacu energiu. Pre tento typ je prospešná horká, pálivá a trpká chuť. Najviac im škodí maslo a syry a naopak vhodnými surovinami sú cesnak a cibuľa.

Výživa typu Vatta je určená pre ľudí, ktorí majú problém s trávením surovej stravy. Títo jedinci by preto mali ľudia jesť tepelne upravené a výživné jedlá so sladkou, slanou a kyslou chuťou. Vhodné sú pre nich orechy, mliečne výrobky, mäso a zelenina. Potrebujú vysoký príjem tekutín.  

Alfou a omegou každého typu je však striedmosť. 

AJURVÉDSKA KÁVA

Bežná káva sa v súčasnosti považuje za číslo jeden v rebríčku najviac spotrebovaných drog. Obsahuje veľké množstvo kofeínu, ktorý stimuluje nadobličky k uvoľneniu stresových hormónov. V diskusiách, či je káva viac prospešná ako škodlivá, sa nevedia zhodnúť ani odborníci.

Ajurvédska káva je zdraviu prospešný nápoj bez kofeínu, ktorý predstavuje zdravú a účinnú náhradu bežnej kofeínovej kávy. Na rozdiel od nej však pôsobí priaznivo a podporuje funkciu pečene, činnosť srdca a zdravie kostí a kĺbov. Rovnako stimuluje aj tráviaci systém a pomáha pri redukcii hmotnosti.

Tieto zdravé kávy obsahujú starostlivo zmiešané bylinky, pričom každá z nich má svoju funkciu. Pri výbere vhodného typu  kávy by sme však mali najprv spoznať náš duševný a telesný typ. To znamená, že by sme mali vedieť, ktorá dóša (energetická dráha) má u nás dominanciu. Je to z toho dôvodu, že každý duševno-telesný typ reaguje na kávu odlišne.

Ajurvédske kávy totiž harmonizujú ľudí s dominanciou Kapha dóše, ktorá súvisí s prvkami zeme a vody. Príznakom nadmernej Kaphy je zadržiavanie vody, zvýšenie telesnej hmotnosti, upchaté dutiny alebo nedostatok motivácie. Suchá a horúca káva má v ich prípade povzbudzujúce účinky a pomáha vyvažovať dominantnú dóšu, ktorá je ťažká, pomalá a mokrá. Ľudia typu Kapha by mali piť čiernu kávu bez smotany, ktorá by im spôsobila zbytočné naberanie na kilách. Dávkovanie by malo ostať na jednej šálke za deň, nie viac.

Jedinci s prevahou Pitta (element ohňa a vody), alebo Vatta (element vzduchu a éteru) dóše by mali byť pri výbere a pití kávy opatrnejší. Pre ľudí s nerovnováhou dóše Pitta sa odporúča sladiť kávu organickým cukrom a úplne vynechať smotanu. Kávu by si mali dopriať maximálne raz denne. Ľudia typu Vatta by mali piť krémovú a sladkú kávu, pretože pri jej správnej príprave, bude mať priaznivé účinky pre ich organizmus. Tiež by nemali prekročiť hranicu jednej šálky za deň.

Medzi najlepšie a najzdravšie kávy patria tie, ktoré obsahujú bylinu ašvaganda (ashwagandha), šatavari (shatawari), brahmi, garcinia a arjuna. Himalájska bylina ašvaganda je v Indii známa ako stimulačné tonikum. Táto prospešná bylina podporuje silu a stabilitu tela, pôsobí ako antioxidant, posilňuje imunitu a fyzickú kondíciu organizmu a má upokojujúce účinky pre myseľ a telo. Pôsobí priaznivo aj na plodnosť a v ľudovej medicíne sa často využíva po ťažkých chorobách alebo vyčerpaní. Ďalšou zložkou tejto kávy je čakanka lekárska, ktorá podporuje vylučovanie žlče a prečisťuje krv. Káva Ašvaganda neobsahuje žiaden kofeín.

Káva s himalájskou bylinou šatavari má skoro rovnaké priaznivé účinky ako káva s ašvagandhou. Stimuluje teplotu organizmu, vďaka čomu je vhodná pre ženy v menopauze. Má omladzujúce účinky a pôsobí priaznivo na reprodukčné funkcie.

Šatavari je stopercentný estrogén a používa sa aj ako afrodiziakum. Ukázala sa byť účinná aj pri liečbe neplodnosti. Pomáha ženám, ktoré trpia bolestivou menštruáciou a mladým mamičkám pomáha pri tvorbe mlieka. Je vhodná aj pre mužov, pre ktorých pôsobí ako celkové tonikum. Ajurvédska káva Šatavari nemá žiadne vedľajšie účinky, neobsahuje kofeín, udržiava telo zdravé a okrem rovnomennej bylinky obsahuje aj čakanku lekársku.

Ďalšou liečivou kávou je káva Brahmi. Vylepšuje pamäť a koncentráciu a zvyšuje schopnosť učiť sa. Jej pitie je vhodné v hektickom období, pretože potláča stres a znižuje úzkosť. Bylina brahmi predstavuje výživu pre mozgové bunky, preto sa odporúča najmä starším ľuďom, ktorí majú problémy s pamäťou, alebo ľuďom závislých na drogách či alkohole. Pôsobí ako kvalitný antioxidant a používa sa pri liečení astmy alebo anémie. Tak ako ostatné ajurvédske kávy, ani táto neobsahuje kofeín.

Káva Garcinia obsahuje bylinu garciniu cambogia, ktorá rastie v oblastiach juhovýchodnej Ázie. Jej pitie znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ukladaniu tuku, preto je vhodná aj pri chudnutí. Táto káva obsahuje aj čakanku lekársku, ktorá podporuje trávenie.

Pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami je vhodná káva Arjuna. Tento druh kávy pozostáva z extraktov bylín, ktorých účinky pomáhajú pri ochoreniach srdca a vedú k zlepšenej funkcii srdcového svalu.

Podľa mnohých liečiteľov, je práve ajurvédska káva najzdravšia. Ak však pijete kávu na prázdny žalúdok, najmä ráno, zvyšujete si tým kyslosť v našom tele. Navyše sa vaša myseľ musí vysporiadať s náhlym prísunom kofeínu. Preto ajurvédski liečitelia odporúčajú vykonávanie tejto rannej rutiny nasledovne - ráno po prebudení vypite šálku horúcej vody so šťavou z jedného citróna a s lyžičkou medu najmenej pätnásť minút pred raňajkami. Naštartujete si tým metabolizmus a váš organizmus bude pripravený na prvú dávku jedla. Po raňajkách si vypite vašu zdravú kávu, ktorá vám pomôže stimulovať myseľ a pomôže pri trávení.

Pamätajte si, že základným kľúčom ajurvédy je sebapozorovanie. Vyskúšajte túto rutinu a pozorujte, či je pre vás káva prospešná a uzdravuje vás, alebo vám skôr ubližuje. Nemusíte sa obávať ani cenovej nedostupnosti. Cena ajurvédskej kávy je približne rovnaká ako cena bežnej kávy, ktorú si kúpite v hypermarketoch a navyše vedie k ozdraveniu vášho tela i ducha.