0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Dia potraviny

Diabetes, inak nazývaný aj ako cukrovka, je celoživotný choroba, ktorá vzniká zlyhaním mechanizmu zodpovedného za udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Tento mechanizmus je riadený hormónom nazývaným inzulín. Ak je inzulín vylučovaný pankreasom v obmedzenom množstve, alebo sa telesné bunky stanú voči nemu odolné, hladina cukru v krvi nemôže byť dostatočne regulovaná, čo napokon vedie k vzniku tohto ochorenia. Preto je pri cukrovke veľmi dôležitá diéta, fyzická aktivita a celkový zdravý životný štýl. Všetky tieto faktory pomáhajú vyrovnávať hladinu glukózy v krvi, udržiavajú dobrý krvný tlak, nezvyšujú cholesterol a vedú k celkovej strate nadbytočných kilogramov.

Diabetické potraviny sú charakteristické vysokým obsahom živín a zložených cukrov a nízkym podielom jednoduchých cukrov a kalórií. Energetická hodnota týchto produktov však ostáva nezmenená, preto je dôležité udržiavať vhodnú mieru ich konzumácie.

Jednoduchý cukor (sacharóza) nahrádzajú prírodné a umelé sladidlá (sorbitol, maltitol, aspartam), ktoré nespôsobujú výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi. Nadmerný príjem jednoduchých cukrov totiž vyčerpáva pankreas a jeho schopnosť vytvárať inzulín a práve to môže byť spúšťačom vzniku cukrovky.

Strava diabetikov v sebe zahŕňa širokú škálu potravín vrátane zeleniny, ovocia, mliečnych produktov, rýb, strukovín, chudého mäsa, celozrnných výrobkov a čerstvých nápojov. Najdôležitejšími výživovými hodnotami sú sacharidy škrobového pôvodu (celulóza) a rozpustná vláknina, ktoré sa nachádzajú najmä v potravinách rastlinného pôvodu (ryža, strukoviny, zemiaky, obilniny, najmä celozrnné), ale aj v ovocí a zelenine.

Škroby sú zložité cukry, ktoré sa rozkladajú postupne a pre náš organizmus predstavujú primárny zdroj energie. Nájdete ich najmä v cereáliách, celozrnných produktoch, strukovinách, hnedej ryži a cestovinách.

Úloha rozpustnej vlákniny zase spočíva v spomalení rýchlosti vstrebania cukru z čreva do krvného obehu. Vďaka tomu sa vyrovnáva hladina krvného cukru a zároveň sa znižuje prítomnosť škodlivých tukov v krvi. Najviac je zastúpená v strukovinách, obilninách, ovocí a zelenine.

K obilninám bohatým na vlákninu patrí napríklad amarant. Obsahuje aj dôležitú aminokyselinu lyzín, ktorú si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám. Je stavebným kameňom pre bielkoviny a bojuje proti vírusom. V amarante sú zastúpené aj cenné stopové prvky (vápnik, horčík, draslík, fosfor, selén, meď, zinok, železo) a nenasýtené mastné kyseliny, ktorých úlohou je znižovať zlý cholesterol v krvi.

Chuť bežného cukru nahrádzajú sladidlá, ktoré sa delia na energetické (sorbitol, fruktóza) a neenergetické (sacharin, aspartam). Neodporúčajú sa však tehotným ženám s cukrovkou, nakoľko môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu. V období tehotenstva totiž pankreas vytvára menšie množstvo inzulínu a navyše placenta spolu s nadobličkami produkujú hormóny, z ktorých niektoré pôsobia proti inzulínu. Preto je počas tehotenstva hladina cukru v krvi mierne zvýšená.

V našom eshope Berkana nájdete zdravé diabetické produkty, ktoré pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Neobsahujú repný cukor, konzervanty ani farbivá. 

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)