0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Dia potraviny

Diabetes, inak nazývaný aj ako cukrovka, je celoživotný choroba, ktorá vzniká zlyhaním mechanizmu zodpovedného za udržiavanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Tento mechanizmus je riadený hormónom nazývaným inzulín. Ak je inzulín vylučovaný pankreasom v obmedzenom množstve, alebo sa telesné bunky stanú voči nemu odolné, hladina cukru v krvi nemôže byť dostatočne regulovaná, čo napokon vedie k vzniku tohto ochorenia. Preto je pri cukrovke veľmi dôležitá diéta, fyzická aktivita a celkový zdravý životný štýl. Všetky tieto faktory pomáhajú vyrovnávať hladinu glukózy v krvi, udržiavajú dobrý krvný tlak, nezvyšujú cholesterol a vedú k celkovej strate nadbytočných kilogramov.

Diabetické potraviny sú charakteristické vysokým obsahom živín a zložených cukrov a nízkym podielom jednoduchých cukrov a kalórií. Energetická hodnota týchto produktov však ostáva nezmenená, preto je dôležité udržiavať vhodnú mieru ich konzumácie.

Jednoduchý cukor (sacharóza) nahrádzajú prírodné a umelé sladidlá (sorbitol, maltitol, aspartam), ktoré nespôsobujú výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi. Nadmerný príjem jednoduchých cukrov totiž vyčerpáva pankreas a jeho schopnosť vytvárať inzulín a práve to môže byť spúšťačom vzniku cukrovky.

Strava diabetikov v sebe zahŕňa širokú škálu potravín vrátane zeleniny, ovocia, mliečnych produktov, rýb, strukovín, chudého mäsa, celozrnných výrobkov a čerstvých nápojov. Najdôležitejšími výživovými hodnotami sú sacharidy škrobového pôvodu (celulóza) a rozpustná vláknina, ktoré sa nachádzajú najmä v potravinách rastlinného pôvodu (ryža, strukoviny, zemiaky, obilniny, najmä celozrnné), ale aj v ovocí a zelenine.

Škroby sú zložité cukry, ktoré sa rozkladajú postupne a pre náš organizmus predstavujú primárny zdroj energie. Nájdete ich najmä v cereáliách, celozrnných produktoch, strukovinách, hnedej ryži a cestovinách.

Úloha rozpustnej vlákniny zase spočíva v spomalení rýchlosti vstrebania cukru z čreva do krvného obehu. Vďaka tomu sa vyrovnáva hladina krvného cukru a zároveň sa znižuje prítomnosť škodlivých tukov v krvi. Najviac je zastúpená v strukovinách, obilninách, ovocí a zelenine.

K obilninám bohatým na vlákninu patrí napríklad amarant. Obsahuje aj dôležitú aminokyselinu lyzín, ktorú si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám. Je stavebným kameňom pre bielkoviny a bojuje proti vírusom. V amarante sú zastúpené aj cenné stopové prvky (vápnik, horčík, draslík, fosfor, selén, meď, zinok, železo) a nenasýtené mastné kyseliny, ktorých úlohou je znižovať zlý cholesterol v krvi.

Chuť bežného cukru nahrádzajú sladidlá, ktoré sa delia na energetické (sorbitol, fruktóza) a neenergetické (sacharin, aspartam). Neodporúčajú sa však tehotným ženám s cukrovkou, nakoľko môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu. V období tehotenstva totiž pankreas vytvára menšie množstvo inzulínu a navyše placenta spolu s nadobličkami produkujú hormóny, z ktorých niektoré pôsobia proti inzulínu. Preto je počas tehotenstva hladina cukru v krvi mierne zvýšená.

V našom eshope Berkana nájdete zdravé diabetické produkty, ktoré pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Neobsahujú repný cukor, konzervanty ani farbivá.