0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Džemy

Lekvár aj džem je súčasťou takmer každej kuchyne. Konzumujeme ich nielen na raňajky s pečivom, ale používame ich aj na prípravu mnohých varených či pečených pochúťok. Preto nie je na škodu o nich vedieť niečo navyše. Pôvod tejto lahôdky nie aj až natoľko známy. Lekváre sú totiž považované za typicky slovanský pokrm, ale niektoré zdroje uvádzajú, že ich pôvod je na Balkánskom polostrove, či v oblasti dnešného Srbska. Záznamy o výrobe a konzumácii lekvárov na našom území pochádzajú z 15. storočia.

Na prvý pohľad sa väčšine môže zdať, že ovocná pomazánka, lekvár, či marmeláda je jedno a to isté. Pravdou je, že síce sú veľmi podobné, určitý rozdiel medzi nimi predsa len je. Lekvár je hustá kašovitá zmes, ktorá vzniká varením či vypečením ovocia bez pridaného cukru. Tuhú konzistenciu získava prirodzene bez pridávania ďalších zahusťujúcich látok. Džem obyčajne obsahuje väčšie kúsky ovocia a zahusťuje sa pridaním cukru.

Pri výrobe takejto ovocnej nátierky sa používa dobre dozreté ovocie, ktoré obsahuje viac prirodzeného cukru. Vhodným ovocím na výrobu lekvárov, marmelád a džemov sú najčastejšie slivky, hrušky či jablká, ale obľúbené sú aj exotickejšie príchute.

Domáci kuchári však často pridávajú k prirodzene sladkému ovociu ďalšie cukry navyše, čím lekvár už nemusí byť zdravý, a to práve kvôli vysokému obsahu sacharidov. V takomto prípade majú veľký vplyv na hladinu cukru, preto sa ich konzumácia neodporúča diabetikom, či obéznym ľuďom.

Produkty, ktoré nájdete v našej predajni, obsahujú vysoký podiel ovocia a aby neboli len chutné, ale aj zdravé, ochutené sú agávovým koncentrátom. Obsahujú i veľa vlákniny, ktorá pomáha správnemu chodu metabolizmu. Obsahujú i minerálne látky ako draslík a horčík, ktoré napríklad znižujú krvný tlak.

Výberu nezodpovedá žiadna položka.