0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Japonské čaje

V Japonsku má čaj veľký duchovný význam. Japonci vyzdvihli ceremóniu jeho prípravy na umenie a vytvorili tým silnú tradíciu, ktorá má hlboké korene v japonskej kultúre. Prvé informácie o pestovaní čajovníkov sa datujú do roku 1191, kedy sa Eisai, zakladateľ Zen Budhizmu, vrátil zo svojej púte v Číne a priniesol so sebou aj čajové semienka. Od tohto obdobia sa v Japonsku začalo s tradíciou matcha, zeleného čaju v prášku, ktorý sa dodnes využíva na čajové obrady. Spočiatku bol určený len pre náboženské rituály, šľachtu a bojovníkov, no neskôr sa stal obľúbeným nápojom všetkých obyvateľov. V polovici 16. storočia bol prvýkrát kodifikovaný Chanoyu – japonský čajový obrad, ktorého autorom bol Sen No Riky, veľký čajový majster a nasledovník Zen Budhizmu. Vysoká kvalita čajovníkov v Japonsku spočíva najmä v kyslej pôde a prímorskom ovzduší, ktoré je jemne jodizované. Prispieva však aj fakt, že pestovatelia nepoužívajú žiadne chemické postreky a umelé hnojivá, ale využívajú len čisto prírodné zdroje. Medzi najkvalitnejšie japonské zelené čaje patrí zelený čaj Sencha, ktorý sa v Japonsku podáva v najlepších reštauráciách. Má sladko horkú sviežu chuť a rastlinnú arómu, ktorá pripomína čerstvo nasekanú rukolu, alebo trávu. Nasleduje zelený čaj Genmai Cha, ktorý je kombináciou listov čaju Sencha a Bancha a je typický pre svoju mierne pikantnú, sladkú až orechovú príchuť. Zelený čaj Hojicha sa pripravuje z listov zozbieraných v lete a mieša sa s čiernym vulkanickým pieskom. Tento piesok sa počas prípravy odstraňuje, listy sú zbavené horkej chuti a prítomnosť kofeínu sa minimalizuje. Ďalším významným druhom je Bancha, Kukicha, Gyokuro a práškový čaj Matcha, ktorý ponúka najvyššiu koncentráciu antioxidantov, L-theanínu a kofeínu spomedzi všetkých čajov. Japonské čaje zbavujú telo toxínov, znižujú zlý cholesterol, zabraňujú zubnému kazu a pomáhaju znižovať vysoký krvný tlak. Podporujú krvný obeh a správnu funkciu srdcového svalu. Okrem kofeínu obsahujú aj dôležitý vitamín C, B1, B2, B3, E, K a minerálne látky zinok, draslík, železo, vápnik, horčík a fluorid, ktorý chráni zubnú sklovinu a spevňuje kosti. Ich súčasťou sú aj triesloviny, ktoré spomaľujú starnutie buniek a silice, ktoré pôsobia na organizmus uvoľňujúco.