Káva a kávoviny

Arabský polostrov bol prvou oblasťou, kde sa káva pestovala a využívala na výmenný obchod a

predaj. V 15. storočí bolo jej pestovanie rozšírené od Etiópie až po Jemen a v 16. storočí ju už poznala

ceá Perzia, Egypt, Sýria a Turecko.

 

V 17. storočí sa káva po prvý krát objavila aj v Európe. Najprv sa predávala v lekárňach ako liečivá

substancia vhodná na žalúdočné ťažkosti. Až neskôr sa začali zakladať kaviarne, ktoré postupne získali

veľkú popularitu. Prvá európska kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1683.

Dnes sa káva pestuje v mnohých krajinách po celom svete. Natrafiť môžete na tri základné druhy

kávy, a to Arabicu, Robustu a Libericu. Najlepšia a najkvalitnejšia káva je Arabica s nižším obsahom

kofeínu s jemnou, mierne sladkou chuťou.

 

O niečo menej kvalitná Robusta má výraznejšiu chuť

a vyšší obsah kofeínu a káva Liberica je charakteristická svojou horkosťou a najnižšou kvalitou.

Tento jedinečný nápoj v sebe ukrýva veľké množstvo kofeínu, antioxidantov a diterpénov (cafestol,

kahweol). Kofeín je psychoaktívna átka, ktorá stimuluje centrálny nervový systém, tlmí pocity únavy

a zvyšuje sústredenie. Urýchľuje metabolizmus a zvyšuje fyzický výkon. Preto je vhodným doplnením

diéty a aktívneho životného štýlu.

 

Doprajte si 1 až 2 šálky kávy pred tréningom. Jej účinky oceníte najmä pred vytrvalostnými cvičeniami

(beh, cyklistika, jogging). Pôsobením kofeínu sa do krvi uvoľnia tukové zásoby, ktoré začne

organizmus využívať ako primárny zdroj energie. Po cvičení sa jej pitiu vyhýbajte, a to z dôvodu, že

pozastavuje syntézu proteínov, ktoré sú potrebné pre regeneráciu svalstva.

Diterpény (cafestol, kahweol) sú átky prítomné v olejových kvapkách, ktoré vznikajú prirodzene pri

varení kávy. Priaznivo vplývajú na pečeň a majú protirakovinové účinky. Káva obsahuje aj proteíny,

ktoré majú analgetické a upokojujúce účinky.

 

Zo stopových prvkov obsahuje draslík, horčík a niacín.

Dobrá káva bez škodlivých účinkov na naše zdravie je tá, ktorá sa pripravuje cez papierový filter, ktorý

zachytáva škodlivé átky vznikajúce pri vysokej teplote (akrylamidy). Najvyššia kvalita sa pripisuje

organickej káve, ktorá sa získava z bobúľ pestovaných bez použitia chemických pesticídov.

Tí z vás, ktorí reagujete citlivo na kofeín môžete vyskúšať náhradu v podobe kávy bez kofeínu.

Počítajte však s tým, že bezkofeínová káva má odlišnú chuť aj arómu. Obsah kofeínu v jednej šálke nie

je viac ako 5 mg. Vyskúšať môžete aj instantnú kávu, ktorá sa vyrába z opražených mletých kávových

zŕn, alebo zdravú kávu s 2 % extraktom z červenej huby Reishi (Ganoderma Lucidum), ktorá nezvyšuje

krvný tlak a detoxikuje organizmus.

 

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)