0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Med

Med je hodnotná prírodná potravina vytvorená spoločenstvom včiel zo zozbieraných sladkých štiav kvetín (nektáru) či stromov (medovice). Tieto sladké šťavy včely pretvárajú, kombinujú a obohacujú svojimi špecifickými látkami, ukladajú a nechávajú dozrieť v plástoch. Med slúži včelám po celé zimné obdobie ako potrava. Včelí med obsahuje prevažne monosacharidy (glukózu alebo cukor hroznový a fruktózu alebo cukor ovocný) v rôznom množstve a pomere podľa zdrojov včelej pastvy. Tieto jednoduché cukry organizmus človeka takmer bez problémov a bez enzymatickej záťaže využíva. Zároveň vďaka tomu, že je med zásaditý, pomáha pri prekyslení organizmu.

Pokiaľ sa rozhodujete, či sladiť medom alebo cukrom, vášmu rozhodnutiu pomôže i fakt, že med obsahuje množstvo cenných živín, vďaka čomu je veľmi zdravý. Je totiž považovaný za univerzálny liek a slúži ako prevencia zápalu horných dýchacích ciest, ako ochrana žalúdku pred vredovou chorobou, ochrana pred ochorením kĺbov a prispieva k zvýšeniu celkovej imunity organizmu.

Pomáha pri odkašlávaní ako aj pri zaspávaní. Prospešný je i pri vonkajšom použití pri hojení rán, jaziev a iných kožných problémoch. Pôsobí antibakteriálne v dôsledku nízkej aktivity vody, vytváraniu peroxidu vodíku a vysokej kyslosti (hodnota pH okolo 4,0).

Med obsahuje širokú škálu vitamínov (vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P), sacharidov (obsah cukru je približne 80 %, ktorý tvoria predovšetkým mono- di- a trisacharidy) a komplex minerálov (fosfor, draslík, vápnik, selén, zinok, železo, mangán, meď), ktorých zloženie zásadne závisí od druhu medu (vyšší obsah je v medovicovom mede), od miesta zberu a klimatických podmienok.

Priaznivý je aj obsah polyfenolov/farbív (pôsobia ako antioxidanty), organických kyselín, enzýmov, éterických olejov, vonných a chuťových látok a peľových zŕn.

Konzumáciu medu neodporúčame diabetikov práve vzhľadom k vysokému podielu fruktózy ako aj vysokému glykemickému indexu. Odporúča sa však zvýšená konzumácia medu u žien v tehotenstve pre celkové zlepšenie priebehu tehotenstva. Jeho užívaním sa zvyšuje odolnosť organizmu dieťaťa a vylepší sa výživa matky ako aj jej psychika.

Užívanie medu sa zároveň odporúča deťom, ktoré trpia bolesťami počas prerezávania zúbkov, či nočným pomočovaním.

Rozlišujú sa dva druhy medu, a to kvetový (nektárový) a medovicový (spravidla tmavší, čo spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín). Kvetový med je prírodný koncentrát nektárov z kvetín rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami - rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod. Med medovicový v porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.

Trvanlivosť medu je bez podstatného zhoršenia kvality asi 2 roky. Med sa odporúča skladovať v suchu, tme a pri teplotách do 15 °C. Po dlhšej dobe med kryštalizuje, čo však nie je chybou. Kryštalizácia závisí na pomere obsiahnutých sacharidov.

Rýchlejšie skryštalizuje med s vyšším obsahom glukózy (napríklad repkový), pomalšie med s vyšším obsahom fruktózy (napríklad gaštanový). Miernym prehriatím vo vodnom kúpeli (neprekročiť 40 až 50 °C) sa dajú kryštály rozpustiť. Nevhodné je ohrievanie v mikrovlnnej trúbe, pretože je nerovnomerné a mohlo by med znehodnotiť.

Už nemusíte osobne navštíviť žiadny obchod. Z pohodlia vášho domova vám práve náš eshop, ktorý sa špecializuje i na predaj medu, uľahčí nákup, kde v priebehu pár minút kúpite zdravý med za výhodnú cenu.