0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Med

Med je hodnotná prírodná potravina vytvorená spoločenstvom včiel zo zozbieraných sladkých štiav kvetín (nektáru) či stromov (medovice). Tieto sladké šťavy včely pretvárajú, kombinujú a obohacujú svojimi špecifickými látkami, ukladajú a nechávajú dozrieť v plástoch. Med slúži včelám po celé zimné obdobie ako potrava. Včelí med obsahuje prevažne monosacharidy (glukózu alebo cukor hroznový a fruktózu alebo cukor ovocný) v rôznom množstve a pomere podľa zdrojov včelej pastvy. Tieto jednoduché cukry organizmus človeka takmer bez problémov a bez enzymatickej záťaže využíva. Zároveň vďaka tomu, že je med zásaditý, pomáha pri prekyslení organizmu.

Pokiaľ sa rozhodujete, či sladiť medom alebo cukrom, vášmu rozhodnutiu pomôže i fakt, že med obsahuje množstvo cenných živín, vďaka čomu je veľmi zdravý. Je totiž považovaný za univerzálny liek a slúži ako prevencia zápalu horných dýchacích ciest, ako ochrana žalúdku pred vredovou chorobou, ochrana pred ochorením kĺbov a prispieva k zvýšeniu celkovej imunity organizmu.

Pomáha pri odkašlávaní ako aj pri zaspávaní. Prospešný je i pri vonkajšom použití pri hojení rán, jaziev a iných kožných problémoch. Pôsobí antibakteriálne v dôsledku nízkej aktivity vody, vytváraniu peroxidu vodíku a vysokej kyslosti (hodnota pH okolo 4,0).

Med obsahuje širokú škálu vitamínov (vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P), sacharidov (obsah cukru je približne 80 %, ktorý tvoria predovšetkým mono- di- a trisacharidy) a komplex minerálov (fosfor, draslík, vápnik, selén, zinok, železo, mangán, meď), ktorých zloženie zásadne závisí od druhu medu (vyšší obsah je v medovicovom mede), od miesta zberu a klimatických podmienok.

Priaznivý je aj obsah polyfenolov/farbív (pôsobia ako antioxidanty), organických kyselín, enzýmov, éterických olejov, vonných a chuťových látok a peľových zŕn.

Konzumáciu medu neodporúčame diabetikov práve vzhľadom k vysokému podielu fruktózy ako aj vysokému glykemickému indexu. Odporúča sa však zvýšená konzumácia medu u žien v tehotenstve pre celkové zlepšenie priebehu tehotenstva. Jeho užívaním sa zvyšuje odolnosť organizmu dieťaťa a vylepší sa výživa matky ako aj jej psychika.

Užívanie medu sa zároveň odporúča deťom, ktoré trpia bolesťami počas prerezávania zúbkov, či nočným pomočovaním.

Rozlišujú sa dva druhy medu, a to kvetový (nektárový) a medovicový (spravidla tmavší, čo spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín). Kvetový med je prírodný koncentrát nektárov z kvetín rastlín. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami - rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a pod. Med medovicový v porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.

Trvanlivosť medu je bez podstatného zhoršenia kvality asi 2 roky. Med sa odporúča skladovať v suchu, tme a pri teplotách do 15 °C. Po dlhšej dobe med kryštalizuje, čo však nie je chybou. Kryštalizácia závisí na pomere obsiahnutých sacharidov.

Rýchlejšie skryštalizuje med s vyšším obsahom glukózy (napríklad repkový), pomalšie med s vyšším obsahom fruktózy (napríklad gaštanový). Miernym prehriatím vo vodnom kúpeli (neprekročiť 40 až 50 °C) sa dajú kryštály rozpustiť. Nevhodné je ohrievanie v mikrovlnnej trúbe, pretože je nerovnomerné a mohlo by med znehodnotiť.

Už nemusíte osobne navštíviť žiadny obchod. Z pohodlia vášho domova vám práve náš eshop, ktorý sa špecializuje i na predaj medu, uľahčí nákup, kde v priebehu pár minút kúpite zdravý med za výhodnú cenu.

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)