0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Miso

Miso je zdravé ochucovadlo, ktoré nielen dobre chutí, ale má i pozitívne účinky na organizmus. Táto japonská špecialita je hnedá kvasená pasta vyrábaná zo sójových bôbov. Patrí do skupiny fermentovaných produktov, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a predovšetkým enzýmov. Vďaka kyseline etyl-esterovej slúži aj ako preventívny prostriedok proti rakovine. Ďalej povzbudzuje celkovú životnú energiu a podporuje látkovú výmenu. Vďaka tomu, že je bohaté na minerály, pomáha pri zlom trávení, vyživuje pokožku, zlepšuje kvalitu krvi, a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva. Ďalej pomáha pri srdcových chorobách a rozpúšťa cholesterol, vďaka čomu sú potom cievy pružnejšie.

Je veľkou pomocou pri predchádzaní aterosklerózy a vysokého krvného tlaku, zmierňuje dôsledky fajčenia alebo konzumácie alkoholu a k tomu ešte pomáha ako prevencia proti alergiám a tuberkulóze. Nie nadarmo sa nazýva liečivou potravinou.

Miso sa dá v kuchyni využiť viacerými spôsobmi. Kvôli svojmu obsahu enzýmov je vhodné ho použiť v studenej kuchyni a pri príprave teplých pokrmov je lepšie ho pridávať až na konci varenia.

Hodí sa na dochucovanie všetkých druhov pokrmov, na prípravu polievok, omáčok, dresingov, dipov a marinád. Je vhodnou prísadou i na prípravu jedál z rýb, na úpravu morských rias a zeleniny. V Japonsku slúži napríklad na prípravu obľúbenej miso polievky.

Medzi najbežnejšie druhy misa patria:

- Genmai miso - vyrobené z hnedej ryže a sójových bôbov, ide o najviac predávaný druh misa, je prirodzene bezlepkové.

- Mugi miso - je vyrobené z jačmeňa a sójových bôbov, má intenzívnejšiu chuť a tmavšiu farbu ako ryžové miso.

- Shiro miso - je vyrobené zase z bielej ryže, je svetlé, chuťovo jemné a obsahuje najmenej soli.

- Hatcho miso - vyrába sa len zo sójových bôbov, preto dozrieva najdlhšie.

- Kome miso - nazývané aj biele miso, je sladké, ľahké, jemné a bielučké, používa sa hlavne na prípravu zimných polievok.