0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Ryža

Ryža je plodinou, ktorú v kuchyni používa určite väčšina z nás. Poznáme hneď niekoľko druhov ryže líšiacich sa hlavne podľa odrody, ktorá môžu nadobúdať niekoľko veľkostí. Dĺžka ryže sa tak pohybuje medzi 5 až 12 mm a jej šírka je v rozmedzí 2 až 3 mm.

Väčšina z nás pri voľbe vhodnej ryže pre daný, pripravovaný pokrm, narazilo na pomenovania ako krátkozrnná, dlhozrnná, guľatozrnná a mnoho ďalších. Hlavným rozlišovacím aspektom je totiž tvar a veľkosť tejto plodiny. Všeobecné rozdelenie sa potom ďalej odlišuje ešte výrazmi a pojmami, ktorými sú jednotlivé druhy odlíšené.

Ryža je v mnohých kultúrach takmer národným pokrmom a po celom svete veľmi významnou obilninou, čo má svoj dôvod. Je to predovšetkým kvôli obsahovému zloženiu ryže, ktorá pozitívne ovplyvňuje ľudský organizmus i naše zdravie.

Veľmi úspešne a dlhodobo napríklad znižuje krvný tlak, neobsahuje lepok, takže je vhodná i pre celiatikov, nemá žiadny cholesterol a nenadúva, obsahuje veľké množstvo bielkovín a aminokyselín a k tomu všetkému priaznivo pôsobí na prostatu a rakovinotvorné ochorenia čriev a pŕs.

Ryža patrí medzi potraviny so stredným glykemickým indexom, to znamená, že ju môžete jesť, ale samozrejme všetko s mierou.

Medzi základné druhy ryže určite patrí biela ryža. Je pravdepodobne najpopulárnejšia a takisto i cenovo najdostupnejšia. Mnohí z vás sa možno pýtajú, či je aj zdravá. Biela ryža tým, že je zbavená vonkajších obalov je ľahšie stráviteľná, ale obsahuje menej zdraviu prospešných látok ako napríklad hnedá ryža.

Basmati ryža je v krajine svojho pôvode, teda v Indii, označovaná za kráľovnú ryže. Vzhľadovo je biela, neobsahuje žiadne šupky a odlišuje sa hlavne svojou osobitou a príjemnou chuťou v podobe orechov. Ide o dlhozrnnú ryžu, ktorá je ideálnou voľbou predovšetkým pre bezlepkovú stravu a gurmánov, ktorí majú radi dobre stráviteľné pokrmy.

Jazmínovú ryžu môžeme z kuchárskeho hľadiska označiť ako lepivú, vďaka čomu sa do značnej miery vytvára i jej účelovosť v gastronómii. Samotný názov napovedá, že ide o ryžu, ktorá vonia po jazmíne.

Natural ryža je úplne perfektným nositeľom veľkého množstva živín, ktoré vyžaduje telo každého z nás. Pokiaľ sa stane pravidelným prvkom vašej stravy, môžete sa tešiť na dávky vitamínu B, vlákniny, minerálov, nenasýtených kyselín a mnohých ďalších látok.

Planá ryža je výrazná hlavne svojím špecificky tmavým zafarbením. Preto ju bežne asi neuvidíte ako hlavnú prílohu stravy, ale ako súčasť šalátov a podobných pokrmov. Pôvodom pochádza so Severnej Ameriky a pýši sa vysokým obsahom vitamínu B.

Ryža Arborio je guľatozrnná ryža populárna a vo veľkom množstve pestovaná predovšetkým v Taliansku. Po príprave je veľmi krémovitá. Pod krehkým, až mazľavým povrchom sa však skrýva pevné a silné jadro. Preto sa často používa na prípravu rizota.

Ryža Carnaroli je krátkozrnná ryža, ktorá dosahuje behom prípravy a optimálnej doby varenia okrúhly tvar. Ide opäť o taliansku a často obľúbenú odrodu, z ktorej  je pripravované rizoto al-dente. Bhutánska červená ryža je krátkozrnná ryža z oblasti Himalájí, obsahujúca veľké množstvo zdraviu prospešných stopových prvkov. Má červenohnedé zafarbenie a má príjemnú orechovú vôňu.

V gastronómii má ryža široké uplatnenie. Najčastejšie sa využíva ako príloha k akémukoľvek pokrmu, ale môže sa využiť i na prípravu polievok, sladkých pokrmov, či už spomínaného rizota.