0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Slad

Slad je výťažok z obilnín, ktoré sú spracované prostredníctvom namáčania, naklíčenia a vysušenia. Zrno (väčšinou jačmenné) sa namáča vo vode a ohrieva horúcim vzduchom. Počas tohto procesu dochádza k jeho klíčeniu. Škroby, ktoré sa v ňom nachádzajú, sa začnú pomocou enzýmov štiepiť na cukry (glukózu a fruktózu).

Na výrobu sladu môže byť použité aj kukuričné a ryžové zrno, vhodné pre ľudí s bezlepkovou diétou. V tekutej forme sa hodí do pečiva alebo do kysnutého cesta, avšak využíva sa aj pri výrobe piva a vína.

Štruktúrou sa podobá medu, má však nižšiu sladivosť. Jeho základ tvoria komplexné sacharidy, ktoré sa v tele štiepia pomalšie. Preto sa z nich energia uvoľňuje postupne. Pre diabetikov je vhodný najmä vďaka nízkemu glykemickému indexu.

Tento zdravý doplnok stravy má nízky, skoro nulový obsah škodlivých nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka. Je výborným zdrojom vitamínov (B6, niacínu, riboflavínu, tiamínu, kyseliny listovej) a minerálnych látok (vápnik, železo, horčík, selén, fosfor).

Niacín (vitamín B3) podporuje trávenie a správnu funkciu nervov, riboflavín (vitamín B2) udržiava pokožku, vlasy a nechty zdravé a pozitívne ovplyvňuje činnosť mozgu. Tiamín (vitamín B1) je veľmi dôležitým pomocníkom pre správnu funkciu srdca, zlepšuje spánok a podporuje metabolizmus cukrov (sacharidov). Kyselina listová (vitamín B9) zase patrí medzi najdôležitejšie vitamíny, jej nedostatok môže spôsobiť vrodené chyby u dieťaťa ešte počas vývinu v bruchu matky.

Slad môžete použiť na pečenie, varenie alebo na prípravu kaše, pudingov a nápojov. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, a preto je vhodný aj pre tehotné ženy a deti. Predstavuje zdravú náhradu bieleho rafinovaného cukru, často označovaného aj ako biely jed.

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)