0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Slad

Slad je výťažok z obilnín, ktoré sú spracované prostredníctvom namáčania, naklíčenia a vysušenia. Zrno (väčšinou jačmenné) sa namáča vo vode a ohrieva horúcim vzduchom. Počas tohto procesu dochádza k jeho klíčeniu. Škroby, ktoré sa v ňom nachádzajú, sa začnú pomocou enzýmov štiepiť na cukry (glukózu a fruktózu).

Na výrobu sladu môže byť použité aj kukuričné a ryžové zrno, vhodné pre ľudí s bezlepkovou diétou. V tekutej forme sa hodí do pečiva alebo do kysnutého cesta, avšak využíva sa aj pri výrobe piva a vína.

Štruktúrou sa podobá medu, má však nižšiu sladivosť. Jeho základ tvoria komplexné sacharidy, ktoré sa v tele štiepia pomalšie. Preto sa z nich energia uvoľňuje postupne. Pre diabetikov je vhodný najmä vďaka nízkemu glykemickému indexu.

Tento zdravý doplnok stravy má nízky, skoro nulový obsah škodlivých nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka. Je výborným zdrojom vitamínov (B6, niacínu, riboflavínu, tiamínu, kyseliny listovej) a minerálnych látok (vápnik, železo, horčík, selén, fosfor).

Niacín (vitamín B3) podporuje trávenie a správnu funkciu nervov, riboflavín (vitamín B2) udržiava pokožku, vlasy a nechty zdravé a pozitívne ovplyvňuje činnosť mozgu. Tiamín (vitamín B1) je veľmi dôležitým pomocníkom pre správnu funkciu srdca, zlepšuje spánok a podporuje metabolizmus cukrov (sacharidov). Kyselina listová (vitamín B9) zase patrí medzi najdôležitejšie vitamíny, jej nedostatok môže spôsobiť vrodené chyby u dieťaťa ešte počas vývinu v bruchu matky.

Slad môžete použiť na pečenie, varenie alebo na prípravu kaše, pudingov a nápojov. Neobsahuje žiadne konzervačné látky, a preto je vhodný aj pre tehotné ženy a deti. Predstavuje zdravú náhradu bieleho rafinovaného cukru, často označovaného aj ako biely jed.