0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Sójová omáčka

Sójová omáčka je zdravá fermentovaná tekutina, ktorá sa vyrába zo sójových bôbov (po latinsky známych ako Glycine max), alebo z kombinácie sóje a pšenice. Môže mať svetlo žltú až tmavo hnedú farbu. Vyznačuje sa tiež charakteristickou zemitou vôňou a slano – sladkou jemnou chuťou. Jej tradičná výroba podlieha niekoľkým krokom. Najprv musia celé sójové bôby dôkladne nasiaknuť vodou a až potom sú vysušené a uvarené. Po procese varenia sa ochladzujú a obohacujú o dva druhy organických baktérií (Aspergillus oryzae, Aspergillus sojae), ktoré sú podobné hubám a kvasinkám.

Nasleduje fermentácia, ktorá trvá niekoľko dní. V poslednom kroku sú bôby rozdrvené, pridáva sa k nim roztok chloridu sodného a v takejto podobe sa nechávajú odstáť niekoľko mesiacov až rokov. Počas fermentačného obdobia sa bôby štiepia na bielkoviny, tuky a sacharidy.

Vzniká tiež dôležitý vitamín B12, ktorý sa vyskytuje najmä v mäse. Práve preto sa sójová omáčka odporúča vegánom aj vegetariánom, nakoľko ich strava neobsahuje dostatočné množstvo tohto významného vitamínu. V prípade jeho deficitu môže dôjsť k zdravotným komplikáciám, akými sú napríklad chudokrvnosť, slabosť, zhoršená pamäť, náladovosť a nervové poruchy (brnenie v rukách, nohách).

Jedinečné chute rôznych druhov sójových omáčok odrážajú komplexnú interakciu mikroorganizmov ako aj sóje a pšenice. Medzi päť základných tradičných druhov patrí koikuchi, usukuchi, tamari, shiro a saishikomi.

Koikuchi je najrozšírenejší typ sójovej omáčky a je populárny najmä v oblasti Kanto v Tokiu. Vyrába sa z rovnakého množstva sóje a pšenice a pridáva sa do nej aj soľ a kvasinky. Svetlejší typ omáčky je usukuchi a používa sa najmä v západnom Japonsku, v oblasti Kansai (Kyoto/Osaka). V porovnaní s koikuchi omáčkou má slanšiu chuť, keďže 18 až 19 % jej objemu tvorí práve soľ (u koikuchi je to 16 %). Tiež sa vyrába zo sóje a pšenice a je často doplnená o fermentovanú ryžu (kome koji).

U nás aj na západe je najpopulárnejší typ omáčky tamari, ktorá je hustá, takmer lepkavá. Tento druh vznikol v oblasti Chuubu (centrálna oblasť Japonska) a používa sa najmä na namáčanie sashimi (surové rybacie mäso servírované bez ryže) a sushi. Jedlu dodáva červeno hnedú farbu a lesk. Pre celiatikov je najlepšia bezlepková tamari omáčka, ktorá obsahuje len sóju.

Z juhozápadnej časti Japonska (prefektúry Yamaguchi) pochádza sójová omáčka saishikomi. Má intenzívnu tmavú červeno hnedú farbu a jej chuť je skôr sladká ako slaná. Posledný typ je shiro a zvykne sa označovať aj ako biela sójová omáčka. Vznikla v prefektúre Aichi. Šéfkuchári v Japonsku ju používajú najmä vtedy, ak chcú jedlo obohatiť o chuť, ale nie o farbu.

V sójovej omáčke sa koncentrujú peptidy, oligo a polysacharidy, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie, pretože podporujú imunitný systém, tráviaci trakt a činnosť srdca. Je tiež zdrojom aminokyseliny tryptofánu, vitamínu B3, B6 a rôznych druhov antioxidantov, najmä mangánu, ktorý je potrebný na tvorbu tyroxínu (hormónu štítnej žľazy).

Vďaka vysokému obsahu bielkovín má sójová omáčka deviate miesto v rebríčku najzdravších potravín z hľadiska hustoty proteínov. Má, dokonca, viac bielkovín ako losos alebo jahňacie mäso.

Jej použitie je veľmi variabilné. Je vhodná na cestoviny, k restovanej zelenine, ryži a hodí sa aj k mäsu, a to v podobe marinády v kombinácii so zázvorom a cesnakom.

Mali by ste mať však na pamäti, že dobrá a zdravá je sójová omáčka vyrobená tradične. Tá neobsahuje prídavné chemické látky, cukor, farbivá a konzervanty. Nezdravá chemicky spracovaná omáčka má síce nižšiu cenu, no je ochudobnená o vitamín B12, antioxidanty a aminokyseliny a môže obsahovať aj karcinogénne látky.

Myslite na to najmä počas tehotenstva a v období dojčenia. U detí totiž môže spôsobiť aj hyperaktivitu. Bohatá ponuka ekoproduktov, ktorú nájdete na našom eshope Berkana, zahŕňa aj kvalitné a tradične vyrobené sójové omáčky bez škodlivého glutamánu sodného.

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)