VITMÍN A – patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku. Podporuje zdravý rast organizmu a zrakové vnemy. Pri jeho nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice. Vitamín A zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám.
- je schopný dlhodobého skladovania v pečeni, pľúcach a ľadvinách.
- spolupôsobí na rast, vývoj a dozrievanie epitelových tkanív, reprodukciu (vznik spermií, vývoj placenty a plodu) a produkciu testosterónu.
- chráni proti poškodeniu slizničnej výstelky napr. tráviaceho traktu, dýchacích orgánov a slinných žliaz.
- je potrebný pre rast a obnovu bunečnej membrány
- pomáha pri neutralizácii toxických látok
Nájdeme ho
- ako retinol v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene, pečienka, mlieko a mliečne výrobky)
- ako 3,4-dihydroretinol (vitamín A2) v morských rybách (napr. žralok, platýz, makrela)
- ako provitamín (karotenoídy) v zelenine a ovocí (napr. mrkva, brokolica, melón, šalát, špenát, marhuľa) – v črevách sa mení na vitamín A len v množstve potrebnom pre telo.
Odporúčaná dávka:
Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 800 g