0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Káva a kávoviny

Arabský polostrov bol prvou oblasťou, kde sa káva pestovala a využívala na výmenný obchod a predaj. V 15. storočí bolo jej pestovanie rozšírené od Etiópie až po Jemen a v 16. storočí ju už poznala celá Perzia, Egypt, Sýria a Turecko. V 17. storočí sa káva po prvý krát objavila aj v Európe. Najprv sa predávala v lekárňach ako liečivá substancia vhodná na žalúdočné ťažkosti. Až neskôr sa začali zakladať kaviarne, ktoré postupne získali veľkú popularitu. Prvá európska kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1683. Dnes sa káva pestuje v mnohých krajinách po celom svete. Natrafiť môžete na tri základné druhy kávy, a to Arabicu, Robustu a Libericu. Najlepšia a najkvalitnejšia káva je Arabica s nižším obsahom kofeínu s jemnou, mierne sladkou chuťou. O niečo menej kvalitná Robusta má výraznejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu a káva Liberica je charakteristická svojou horkosťou a najnižšou kvalitou. Tento jedinečný nápoj v sebe ukrýva veľké množstvo kofeínu, antioxidantov a diterpénov (cafestol, kahweol). Kofeín je psychoaktívna látka, ktorá stimuluje centrálny nervový systém, tlmí pocity únavy a zvyšuje sústredenie. Urýchľuje metabolizmus a zvyšuje fyzický výkon. Preto je vhodným doplnením diéty a aktívneho životného štýlu. Doprajte si 1 až 2 šálky kávy pred tréningom. Jej účinky oceníte najmä pred vytrvalostnými cvičeniami (beh, cyklistika, jogging). Pôsobením kofeínu sa do krvi uvoľnia tukové zásoby, ktoré začne organizmus využívať ako primárny zdroj energie. Po cvičení sa jej pitiu vyhýbajte, a to z dôvodu, že pozastavuje syntézu proteínov, ktoré sú potrebné pre regeneráciu svalstva. Diterpény (cafestol, kahweol) sú látky prítomné v olejových kvapkách, ktoré vznikajú prirodzene pri varení kávy. Priaznivo vplývajú na pečeň a majú protirakovinové účinky. Káva obsahuje aj proteíny, ktoré majú analgetické a upokojujúce účinky. Zo stopových prvkov obsahuje draslík, horčík a niacín. Dobrá káva bez škodlivých účinkov na naše zdravie je tá, ktorá sa pripravuje cez papierový filter, ktorý zachytáva škodlivé látky vznikajúce pri vysokej teplote (akrylamidy). Najvyššia kvalita sa pripisuje organickej káve, ktorá sa získava z bobúľ pestovaných bez použitia chemických pesticídov. Tí z vás, ktorí reagujete citlivo na kofeín môžete vyskúšať náhradu v podobe kávy bez kofeínu. Počítajte však s tým, že bezkofeínová káva má odlišnú chuť aj arómu. Obsah kofeínu v jednej šálke nie je viac ako 5 mg. Vyskúšať môžete aj instantnú kávu, ktorá sa vyrába z opražených mletých kávových zŕn, alebo zdravú kávu s 2 % extraktom z červenej huby Reishi (Ganoderma Lucidum), ktorá nezvyšuje krvný tlak a detoxikuje organizmus. Využite náš eshop Berkana k nákupu kvalitných a cenovo

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)