0,00 €
položiek 0

Košík je prázdny.

Otruby

Otruby sú produkt vznikajúci pri spracovaní pšenice, ovsa, žita, špaldy a iných obilnín. Sú veľmi dobrým zdrojom stráviteľnej i nestráviteľnej vlákniny, čo je ideálna kombinácia pre zachovanie správnej činnosti hrubého čreva. Nútia k pohybu, a tým sú otruby pre naše telo a zdravie tak dôležité. Ich konzumáciou sa znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, ovsené otruby napríklad napomáhajú znižovaniu cholesterolu, znižujú vznik hemoroidov, zaisťujú stálu hladinu cukru v krvi, nabudzujú i pocit zasýtenia a sú vhodné i na liečenie ekzémov, v podobe kúpeľa, dokonca, pomáhajú liečiť atopický ekzém.

Taktiež znižujú hladinu cholesterolu (ovsené otruby sú v tomto smere najúčinnejšie) a riziko niektorých závažných ochorení, ako je divertikulitída, karcinóm hrubého čreva, srdcové ochorenia a karcinóm pŕs.

Otruby je vhodné konzumovať, i keď pri dlhodobej zápche – k dosiahnutiu požadovaného účinku je potrebné užívať 20 až 30 g otrúb denne po dobu jedného týždňa. Vzhľadom k obsahu fytátov (vytvárajú zmesi s niektorými minerálmi a bránia ich vstrebávaniu v čreve) by sa odporúčaná denná dávka otrúb (20-30 gramov) nemala prekračovať a mali by sa používať ako účinné, ale len dočasné terapeutické opatrenie.

Ryžové otruby nájdete ako granulované a niektoré z nich sú dokonca aj termizované, to znamená bez čistiarenského prachu. Rozlišujú sa i podľa spôsobu mletia, a to na jemné, stredné a hrubé. A pokiaľ ste alergický na lepok, nájdete medzi nimi aj bezlepkové.

Ovsené otruby sú veľmi chutné i v suchom stave a dá sa ich s úspechom „vpašovať" i do rôznych müsli, s jogurtom ako i do pečiva, ktorému dodajú viac vlákniny. Obsahujú cenné minerálne látky a i vitamíny, hlavne skupiny B, ďalej antioxidanty ako vitamín C a E, bielkoviny a využiteľné sacharidy.

Ich použitie je všestranné. Dajú sa použiť na prípravu rannej kaše ako prídavok do pečiva, múčnikov, sladkých dezertov, prídavok do slaného pečiva ako je napríklad chlieb, koláčov, cesta, môžete ich pridať do jogurtu, tvarohu, či konzumovať s mliekom. Sú veľmi dôležitou súčasťou stravy v Dukanovej diéte.

Pokiaľ uvažujete, či je rozdiel medzi vločkami a otrubami, tak odpoveď znie ÁNO. Vločky sa vyrábajú zo zŕn, kým otruby sú vyrobené z oplodia a osemenia takýchto zŕn. Zároveň otruby obsahujú menej sacharidov ako vločky.

Už nemusíte hľadať, kde zoženiete a kúpite túto zdraviu prospešnú potravinu. V našom e-shope vám na predaj ponúkame otruby za výhodnú cenu. Tak neváhajte a doprajte svojmu telu niečo dobré.

Vážení zákazníci,

práve pre vás dopĺňame nový tovar, preto sa dočasne nedá objednávať.

Pracujeme na tom, aby sme Vám Vaše obľúbené výrobky sprístupnili čo najskôr :-)