Kváskovanie, kváskový chlieb, zdravý chlieb, to všetko v poslednom čase počúvame pri téme aký chlieb je najzdravší. Žiaľ čas ukázal, že stravovanie, hlavne nezdravé stravovanie spôsobilo , že čoraz viac ľudí má zdravotné ťažkosti.
Mŕtva strava v hypermarketoch a masívna reklama o tom aké dobré je jesť chipsy a zapíjať ich sladenou vodou a iné nezmysly, spôsobila obrovský deficit vitamínov, minerálov, stopových prvkov, proste živín v ľudskom tele. Stále viac alergií a intolerancie na určité druhy potravy donútili ľudí hľadať a v podstate sa vrátiť pár storočí naspäť a znovu objaviť staré recepty, podľa ktorých sa stravovali naši praprarodičia a boli zdraví.
Začali sme rozmýšľať nad tým, prečo je z obilnín pripravovaný chlieb a pečivo nezdravé a zisťujeme, že obilniny boli dlhé roky šľachtené kvôli výnosom a tak obsahujú veľmi málo živín a veľmi veľa lepku, ktorý vo veľkom množstve škodí. Ak ste sa teda rozhodli, že si chlieb upečiete sami, múka je tá dôležitá ingrediencia, kvôli ktorej bude chlebík a možno aj kváskový určite zdravší. Je preto veľmi dôležité hľadať múky, ktoré lepok obsahujú málo a sú naozaj zdravé a celozrnné. Na trhu je ich už našťastie celkom dosť, tak je rozumné čosi o stravovaní aj zistiť, prečítať, vypočuť.
Pomôcť nášmu zdraviu tak vieme aj pridaním rôznych semien a orieškov, ktoré takýto chlieb ešte zhodnotia a my tak budeme môcť povedať, že sa snažíme spraviť pre svoje zdravie a zdravie našich najbližších maximum. Čo zostáva na záver? Kupovať múky, ktoré obsahujú málo lepku a snažiť sa zaradiť do nášho stravovania viac semiačok a orieškov bohatých na vitamíny, minerály a stopové prvky. Ktoré to sú? O tom nabudúce…